logo

Däcktips

Mycket nyttig information om däck finns hos Däckbranchens Informationsråd.

Däckdimensioner

Vet du inte vad din bil har för däckdimensioner?

Då kan du söka i vägverkets bilregister på registreringsnumret: Fordonsfråga

Vad betyder märkningen?

Dimensionsbeteckningen kan t ex vara 175/65 R14.

Siffrorna i exemplet betyder följande:
175 = Däckets bredd i mm
65 = Höjden på däckets profil i % av bredden
14 = Fälgdiameter i tum

Vill du veta mer? Fler detaljer finns här.

Bästa däcken bak!

Oavsett om du har en framhjulsdriven eller bakhjulsdriven bil bör du sätta det bästa däckparet bak. På så vis minskar du risken för bakhjulssladd i blött väder och du får bättre kontroll över bilen i nödsituationer.

Mönsterdjup

Sommar: Däck ska ha ett kvarvarande mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Vid vinterväglag, under perioden 1 december–31 mars, ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

Lufttryck

Kolla lufttrycket ofta!

Fel lufttryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt lufttryck hittar du i instruktionsboken till din bil.

Sommar- & vinterväglag

1 december - 31 mars måste du ha vinterdäck när vinterväglag råder.

Mer nyttig information om vinterdäck och reglerna kring dem finns hos Däckbranchens Informationsråd.

Hela lagtexten:

Trafikförordning (1998:1276) 4 kap 18a § :

Personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn, som dras av sådant fordon, skall vid färd på väg vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning den 1 december-den 31 mars när vinterväglag råder. Ett fordon får brukas trots bestämmelserna i första stycket 1. om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten a) för provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål, b) för färd kortaste lämpliga väg till och från närmaste besiktningsorgan enligt fordonslagen (2002:574) för besiktning, 2. om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre, 3. om fordonet är registrerat i utlandet, eller 4. vid färd som påbörjas eller avslutas i utlandet. Vägverket får föreskriva att fordon även i andra fall än som avses i andra stycket får brukas trots bestämmelserna i första stycket om det kan ske utan att trafiksäkerheten sätts i fara. Förordning (2002:943).

Vi erbjuder räntefri kredit i 4 månader genom
GE Money Bank
efter godkänd kreditprövning (uppläggningskostnad 95 kr)
 

Hitta hit!

 

Om företaget

 

Bil- och maskinverkstaden i Perstorp
info@dacktilldinbil.se
0733-207060

 
Senast uppdaterad 2010-11-16